VITAMINOK

Kötelező gyermekgyógyászati továbbképzés kivonatából, tekintve, hogy a szülőktől számos kérdés érkezik.

D Vitamin adagja megelőzésként

1,5 év alatt 400-500 IE

1,5-6 év tünetmentes 400-500 IE

1,5-6 év rizikós 1000 IE

6 felett tünetmentes 1000 IE

6 év felett rizikós 2000 IE

RIZIKÓCSOPORT:

- fokozottan pigmentált bőr

- idős kor

- elhízás: fenti adagok duplája

- krónikus betegség

- gyakori fertőzések

- gyógyszerszedés

- izomgyengeség

- lábfájás

- székrekedés

B 12 Vitamin

hús, tojás, tej élesztő

Vegetáriánusokban gyakori (80-90%) hiánya

Csak állati eredtű ételekben fordul elő

Támogatja A vitamin beépülését a szövetekbe

Segíti az idegek épülését

Segíti a vörösvértestek épülését

C Vitamin:

friss zöldség, gyümölcs

- segíti a sebgyógyulást

- kell a bőr kollagénképzéshez

- segíti a vasfelszívódást

- MEGELŐZŐ ADAGOLÁSA NEM CSÖKKENTI FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK ELŐFORDULÁSÁT (meta-analysis: 30 tanulmány!!)

-Terápiás adagolása felső légúti fertőzések súlyosságát és időtartalmát NEM csökkenti

- a daganat sejteket is táplálja

- vesekőképződést okoz >1g

K Vitamin

bélflóránk termeli, kivétel anyatejes gyermekek

- Hiánya újszülöttkori és csecsemőkori vérzékenységet okoz

E Vitamin

olajos növényi magvak

- véralvadást gátló hatást fokoz

- Tudományosan bizonyított antioxidáns hatása nincs

A Vitamin

répa, sütőtök

- Hiányában: látás, csontnövekedés, szaporodás károsodik, bőrszárazság jelentkezik

- Túladagolás: sárgás bőr, fejfájás, bőrgyulladás, hajhullás, vérzések,