VITAMINOK
Kötelező gyermekgyógyászati továbbképzés kivonatából, tekintve, hogy a szülőktől számos kérdés érkezik.
D Vitamin adagja megelőzésként
1,5 év alatt 400-500 IE
1,5-6 év tünetmentes 400-500 IE
1,5-6 év rizikós 1000 IE
6 felett tünetmentes 1000 IE
6 év felett rizikós 2000 IE
RIZIKÓCSOPORT:
- fokozottan pigmentált bőr
- idős kor
- elhízás: fenti adagok duplája
- krónikus betegség
- gyakori fertőzések
- gyógyszerszedés
- izomgyengeség
- lábfájás
- székrekedés
B 12 Vitamin
hús, tojás, tej élesztő
Vegetáriánusokban gyakori (80-90%) hiánya
Csak állati eredtű ételekben fordul elő
Támogatja A vitamin beépülését a szövetekbe
Segíti az idegek épülését
Segíti a vörösvértestek épülését
C Vitamin:
friss zöldség, gyümölcs
- segíti a sebgyógyulást
- kell a bőr kollagénképzéshez
- segíti a vasfelszívódást
- MEGELŐZŐ ADAGOLÁSA NEM CSÖKKENTI FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK ELŐFORDULÁSÁT (meta-analysis: 30 tanulmány!!)
-Terápiás adagolása felső légúti fertőzések súlyosságát és időtartalmát NEM csökkenti
- a daganat sejteket is táplálja
- vesekőképződést okoz >1g
K Vitamin
bélflóránk termeli, kivétel anyatejes gyermekek
- Hiánya újszülöttkori és csecsemőkori vérzékenységet okoz
E Vitamin
olajos növényi magvak
- véralvadást gátló hatást fokoz
- Tudományosan bizonyított antioxidáns hatása nincs
A Vitamin
répa, sütőtök
- Hiányában: látás, csontnövekedés, szaporodás károsodik, bőrszárazság jelentkezik
- Túladagolás: sárgás bőr, fejfájás, bőrgyulladás, hajhullás, vérzések,