Vashiányosak vagyunk

Kis csecsemőknél megfigyelhető egy élettani vashiány, mely a magzati életben felhalmozott vasraktárak kiürülésével, valamint azzal függ össze, hogy a magzati vörösvértesteket felváltják a "felnőtt" vörösvértestek, és ez a vasraktárakat meglehetősen igénybe veszi. Mi a teendő? A szoptató édesanya vasraktárait kell tölteni a szülést és várandósságot követően, amit körültekintő táplálkozással segíthetünk.

Kamaszoknál megfigyelhető vashiány az intenzív növekedés,sokszor kesze-kusza táplálkozás, lányoknál a menzesz ezt ronthatja.

Táplálkozás vashiány esetén:

A húsokból és húskészítményekbõl a vas jól felszívódik, a növényi eredetû vas felszívódása elégtelen, de hús-feltét, -kiegészítés hatására a fõzelékfélékbõl is jelentõsen megnõ a vas hasznosulása. Alapvetően a vörös húsok és a belsőségek vastartalma magas, de a babnak és a Milupa Vitafer feliratú tejpépeknek jelentős vastartalma van, amit a kamaszok nagyon szívesen fogyasztanak. A www.milupa.hu oldalon van vaskalkulátor.

A belsõségek közül kiemelkedõen értékes táplálék a máj, hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban nagyon gazdag, fogyasztása mégsem javasolt minden nap, inkább tíz-tizennégy naponként egyszer. A korlátozásnak egyrészt a jelentõs koleszterintartalom az oka, másrészt az igen nagy A-vitamin- tartalom, egy adag májban (10 dkg) tíz napra elegendõ A-vitamin van.

A zöldség- és fõzelékfélék, gyümölcsök számos vitamint – B1-, B2-, B6-, C-, K-vitamin, folátok – valamint karotinoidokat, a diófélék igen jelentõs E-vitamin mennyiséget tartalmaznak, egyes fõzelékfélékben szintén jelen van az E-vitamin: brokkoli, zöldborsó, bimbós kel, paraj, spárga, zeller. A zöldség- és fõzelékfélék, gyümölcsök jó kálium-, magnézium-, közepes

kalciumforrások. Vastartalmuk szintén közepes (a gombákban, parajban, sóskában, ribiszkében, csipkebogyóban azonban jelentõs) és állati fehérjeforrás nélkül fogyasztva csak kis mértékben hasznosul a szervezetben.