Gyermekbénulás elleni populációs védekezés fontossága

Közzététel dátuma: 2015.09.23. 12:52:12

NEMZETKÖZI INFORMÁCIÓ AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓJA AZ UKRAJNÁBAN ZAJLÓ 1-ES TÍPUSÚ VAKCINA-EREDETŰ POLIOMYELITISJÁRVÁNYRÓL:

http://www.oek.hu/oek.web?nid=41&pid=16&to=2187&lang=hun

2015. augusztus 28-án két, vakcina-eredetű 1-es típusú poliovírus okozta petyhüdt bénulást igazoltak Ukrajnában. Egy négyéves gyermek és egy 10 hónapos csecsemő esetében a paralízis június 30-án illetve július 7-én alakult ki, ezt követően a július 5-10. között vett székletmintákból 1-es típusú vakcina-eredetű poliovírus volt kimutatható. A két vírusizolátum közötti genetikai hasonlóság alátámasztja a vakcina-eredetű poliovírus (cVEPV1) aktív cirkulációját a lakosság körében. Mindkét gyermek Kárpátalján, Ukrajna Romániával, Magyarországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal határos részén él. Jelenleg folyik az Egészségügyi Világszervezet egyeztetése az ukrán közegészségügyi hatóságokkal a sürgős járványügyi intézkedések megtervezéséről és kivitelezéséről. A WHO közgyűlése által 2015 májusában elfogadott nemzetközi ajánlásnak megfelelően járvány esetén annak felszámolása érdekében minimum három széleskörű oltási kampányt kell szervezni megfelelő orális poliovakcina alkalmazásával. A kiegészítő kampányoltást a járvány kihirdetését követő két héten belül meg kell kezdeni, és be kell oltani a célpopulációba tartozó minimum két millió, öt éven aluli gyermeket.

A járványos gyermekbénulás elleni immunizáció Ukrajnában Az ukrajnai helyzet kifejezetten aggasztó mind az általános állapotok romlása, mind a rossz immunizációs helyzet miatt. Az évek óta jellemzően alacsony átoltottság következtében Ukrajna kifejezett veszélynek van kitéve a védőoltással megelőzhető betegségek szempontjából. Az elmúlt években egyre nagyobb tömegek váltak sebezhetővé az el nem végzett védőoltások miatt: a becslések 1,5-1,8 millió főre teszik a poliomyelitis-szel szemben fogékony gyermekek számát. 2014-ben a gyermekek mindössze 50%-át oltották be polio és egyéb, védőoltással megelőzhető betegségek ellen. A WHO Európai Regionális Irodájának tett legutóbbi jelentés szerint az oltóanyaghiány miatt az egy éven aluliaknak mindössze 14%-a részesült polio elleni alapimmunizálásban. Az életkorhoz kötött védőoltásokhoz nem áll rendelkezésre a szükséges vakcina mennyisége. A vizsgálat az acut flaccid paralysis surveillance rendszert működőképesnek és érzékenynek minősítette. A poliomyelitis-járvány Ukrajnában nem váratlan esemény, az egész ország területén jellemző és ismert alacsony átoltottság miatt más védőoltással megelőzhető betegségek járványos előfordulására is számítani kell, mint például kanyaróra és diftériára.

Az ECDC egyetért a WHO megállapításával, mely szerint a vírus Ukrajnából történő nemzetközi terjedésének alacsony a kockázata. Azonban egy járvány nemzetközi terjedésének kockázatbecsléséhez olyan tényezőket is figyelembe kell venni, mint a határforgalom, a bevándorlók száma, a nem megfelelően oltott, mobilis közösségek jelenléte és a határmenti területeken élők átoltottsága. A poliovírus okozta általános veszélyeztetettség alacsonynak tekintendő OPV-vel oltott személyekben mind a poliovírus-fertőzés, mind a megbetegedés szempontjából, közepesnek tekintendő kizárólag IPV-vel oltott közösségekben poliovírus-fertőzés szempontjából és alacsonynak poliomyelitis megbetegedés szempontjából. A legmagasabb kockázatot a kizárólag IPV-vel oltott lakosság közelében, egy csoportban élő, nem oltott illetve nem megfelelően oltott közösségek jelentik. A nem kielégítő higiénés gyakorlat és a zsúfolt lakókörülmények elősegítik a vírus terjedését.

http://kecskemet.hu/?r=701&c=10370&l=ent

A Rotary Klub Kecskemét is tevékenyen részt vesz abban a küzdelemben, amelyet a jótékonysági szervezet világszerte folytat a világ egyik legrettenetesebb betegsége, a járványos gyermekbénulás ellen – s amely áldozatos tevékenység mára már csodálatos eredményeket hozott a világ gyermekei számára.

A POLIO PLUS program a Rotary Klubhálózat kezdeményezéseként jött létre, és arra irányul, hogy a poliomyelitis-t (röviden: polio, magyarul: járványos gyermekbénulást) Földünk egész területén kiirtsa. Sokan, sokszor hajlamosak legyinteni, ha emberbaráti kezdeményezésekről hallanak, de a lelkes aktivisták harca e téren valóban csodálatos eredményekkel járt! Míg az 1980-as években a világ 125 országában naponta 1000 gyermek (!!!) vált fertőzötté – s vált ezáltal naponta ezer család e tragédia áldozatává világszerte, addig napjainkra a járványos gyermekbénulás esetek száma 99 %-al csökkent, 2006-ban, egész évben kevesebb, mint 2000 esetet jelentettek!!!

Mindezt a ragyogó eredményt annak jóvoltából sikerült elérni, hogy 1985 óta több mint 2 milliárd gyermek részesült a Rotary gyűjtéseinek jóvoltából vakcinában, így tehát elmondható hogy 5 millió gyermek kerülte el a rokkantságot – de a cél, hogy e szörnyű kór miatt egyetlen gyermeknek se kelljen nyomorékként leélnie életét.

Jelenleg a világon 210 ország, tartomány polio mentes, ezek közül 134 tanúsítottan. 2007 közepéig a Rotary több mint 633 millió amerikai dollárt fordított a polio kiirtására, ebből 23,7 milliót a 2006-2007-es Rotary évben.

A pénzbeli segítségen túl rendkívüli jelentősége van annak a hatalmas „önkéntes jószolgálati hadseregnek” amelyet a Rotary mozgósított. Önkéntesek százezrei segítenek, akik helyi klinikákon, az elmaradott vidékek falvaiban vagy a figyelemfelhívó és tájékoztató kampányokban vesznek részt és küzdenek a polio felszámolásáért. Munkájukat a gyermekek védettsége érdekében gyakran szegényes infrastruktúra, rendkívüli nyomor, és polgárháborúk közepette végzik.

A polio teljes kiirtását nehéz lesz elérni (egyetlen másik betegség van csak, a himlő, amit örökre sikerült kiirtani) és költséges is lesz (a nemzetközi közösség becsült költségei közel 2 milliárd US dollár összeget tesznek ki). Ennek érdekében Nemzetközi Immunizációs Napokon hívják fel a figyelmet a küzdelemre, hogy minden polio-gazda ország öt év alatti gyermekeit immunizálhassák, és hogy világviszonylatban is folytathassák a gyermekek szokásos immunizációját. A veszély nem múlt el: ezért törekszenek rá, hogy rendszeresen hírt adjunk minden gyanús esetről, gyorsan reagálhassanak a járványkitörésekre, és létrehozhassák a laboratóriumi hálózatot.

Az END POLIO NOW program, annak ellenére, hogy nehéz feladatot vállal, mindenkit megmozgat, hogy ez végre sikerüljön. A Rotary International és a Bill & Melinda Gates Alapítvány világméretű kampányba kezdett, amelynek az a célja, hogy amennyit a Rotary Alapítvány összegyűjt erre a célra azt a Bill & Melinda Gates Alapítvány megduplázza.

A Rotary világszerte jelen levő klubhálózata már közel került ahhoz, hogy a maga forrásaiból 100 millió dollárt összegyűjtsön, és látván e munka komoly nemzetközi társadalmi támogatottságát, bejelentették, hogy céljuk a 200 millió összegyűjtése lesz. A jószolgálati akcióhoz a Gates Alapítvány további – feltételhez nem kötött - 255 millió dolláros támogatást ad a kezdeti 100 millió USD-n felül 2012. június 30-ig.

Így összességében a Rotary és a Gates Alapítvány közösen 555 millió dollárral támogatja a gyermekbénulás megszüntetését célzó törekvéseket, amikor arra a legnagyobb szükség van. Már csak négy ország gyermekei veszélyeztetettek, de a szakértők szerint, sajnos éppen ez a négy ország jelenti majd a legnagyobb gyakorlati és járványügyi kihívást e rettenetes kór felszámolásában.