Nátha ? Influenza

A NÁTHA

A nátha leggyakoribb kórokozói a rhinovírusok, mely a megbetegedések mintegy feléért felelős a parainfluenza, adenovirus, respiratory syncytial virus (RSV) és más vírusok mellett.

Több száz különféle vírus okozhat náthaszerű tüneteket, ezért nem szerezhetünk ellene védettséget.

Cseppfertőzéssel könnyen terjedő, lassan kibontakozó betegség. Általában 1-2 napig tartó torokfájással kezdődik, melyet orrdugulás, orrfolyás ezt követően száraz, ugató köhögés követ a kb. a 4-5. napon, majd a tünetek akár 2-3 hétig is eltarthatnak. Néhány napig tartó láz, hőemelkedés kísérheti. A tüneteinek enyhítésére orrcseppek és spray-k alkalmasak, a láz-, gyulladás- és fájdalomcsillapítók mellett. Célzottan a nátha nem gyógyítható.

Szövődményei közül a melléküreg gyulladás és gyerekeknél a középfülgyulladás fordul elő gyakrabban, ilyen esetekben antibiotikum adása indokolt lehet.

A nátha tüneteit mindenki ismeri, hiszen évente többször is (a kisgyerekek akár évente tízszer is) megkaphatjuk.

INFLUENZAszerű megbetegedések (ISZM):

A náthával szemben jellemző a tünetek HIRTELEN és kifejezettebb megjelenése,

ÉS

Az alábbi 4 ÁLTALÁNOS TÜNET LEGALÁBB EGYIKE:

Ø hőemelkedés vagy láz

Ø rossz közérzet

Ø fejfájás

Ø izomfájdalom,

ÉS

Az ALÁBBI 3 LÉGZŐSZERVI TÜNET LEGALÁBB EGYIKE:

Ø köhögés

Ø torokfájás

Ø légszomj

Évente kidolgozott védőoltással védekezhetünk ellene, specifikus antivirális terápia megkezdése az első 48 órában alkalmazható, elsősorban a rizikócsoportnál. A védőoltás elsősorban az öt éven aluli kisgyerekeknek, a terheseknek, az időseknek, és a hat hónaposnál idősebb krónikus betegségben szenvedőknek ajánlott.

Szövődményei a náthához hasonlóan melléküreg gyulladás és gyerekeknél a középfülgyulladás és tüdőgyulladás lehet, ebben a fázisban antibiotikum adása indokolttá válhat.