Szoptatás dohányzás, alkohol, drog

A budapesti Józan Babák Klub 2006-ban önsegítő körként alakult szervezet munkájáról beszélt. A klubban alkohol- vagy kábítószer-problémával élő segítő nők várják várandós vagy kisgyermekes sorstársaik jelentkezését. A tapasztalatok szerint a megbélyegzés, a szégyenérzet, a bűntudat miatt sokan nem mernek tanácsot vagy szakértő segítséget kérni, itt azonban a problémákkal küszködők nem csupán bizalmi légkört találnak, hanem jogi, szociális, egészségügyi vagy más ellátás eléréséhez is segítséget kapnak.

DROGHASZNÁLAT

Az AAP (Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia) Gyógyszerbizottságának szilárd meggyőződése, hogy a szoptató anya ne használjon drogokat, mert azok veszélyeztetik a szoptatott csecsemőt és az anya egészségét.

Drog Hatás a csecsemőben

  • Alkohol - kedvezőtlen mozgás fejlődés, alvás-ébrenlét kedvezőtlen változása (http://www.csaladhalo.hu/cikk/hatter/alkohol-es-szoptatas-passzol)
  • Nikotin - ingerlékenység (http://www.szoptatasportal.hu/node/1009)
  • Amphetamin - Irritabilitas, alvászavar
  • Kokain - Kokain intoxikáció irritábilitás, hányás, hasmenés, tremor, görcsök
  • Heroin .- Tremor, nyugtalanság, hányás, rossz étvágy
  • Marihuana -Hatása nem ismert , egyes komponensek felezési ideje hosszú
  • Phencyclidin -Potens hallucinogen

DOHÁNYZÁS

A tanulmányok szerint a szoptatás védelmet nyújt ezeknek a gyermekeknek a passzív dohányzás okozta ártalommal szemben: azoknál a csecsemőknél, akiknek az édesanyja a szülés után dohányzott, kevesebb légúti megbetegedés fordult elő, ha a baba szopott, mint ha mesterségesen táplálták. Ezért – bár a nem dohányzó anyával összehasonlítva a dohányzás számos nemkívánatos hatást gyakorol mind a laktációra, mind a szoptatott csecsemőre – a szakemberek mégis egyöntetűen azt javasolják, hogy a dohányzó anya is szoptassa a csecsemőjét. (http://www.szoptatasportal.hu/szoptasson-e_a_dohanyzo_anya)

ALKOHOLFOGYASZTÁS

Az alkohol szoptatásra és a szoptatott babára tett hatása

- Az alkohol nem növeli a tejtermelődést. Valójában egyetlen pohár ital 23 százalékkal csökkenti a tej mennyiségét a következő szoptatásánál.

- Egy tanulmány szerint már egészen kevés alkohol bejutása az anyatejbe megváltoztatja a babák alvás-ébrenlét-struktúráját: azok a babák, akiknek az édesanyjuk alkalmanként iszik, kevesebbet alszanak.

- A napi alkoholfogyasztás testsúlyfelesleghez vezethet a babáknál.

- A napi egynél több pohár szeszes ital komolyan befolyásolja a szoptatott kicsik nagymotoros fejlődését.

( http://www.csaladhalo.hu/cikk/hatter/alkohol-es-szoptatas-passzol )