Széklet és Vizelet mintavétel

Abban az esetben, ha megadja adatait a vizsgálatot végző SYNLAB cég tudja biztosítani a páciensek e-mail címére történő leletküldést, mégpedig ha erről írásos nyilatkozatot kapnak a szolgáltatást igénylő páciens, ill gondviselője részéről. A nyilatkozat letölthető a SYNLAB honlapunkról rlinkről.

Kérjük ezért, hogy minden olyan esetben, amikor a páciens, ill gondviselője e-mail címére is szeretnék kérni a lelettovábbítást, a kitöltött és aláírt hozzájárulási nyilatkozatot csatolják a vizsgálatkérő laphoz. Ennek hiányában a leletküldést a páciens e-mail címére nem tudja a SYNLAB cég biztosítani. A nyilatkozatot jelenleg minden esetben csatolni kell a vizsgálatkérő laphoz, függetlenül attól, hogy egy korábbi lelet küldését már igényelte tőlünk a páciens személyes e-mail címére.

A következő információk a vizsgálatokat elvégző Synlab Laboratórium Kft. oldaláról származnak a sikeres mintavételek érdekében, további információk ott szerezhetők: http://www.laboratoriumkft.hu/mintaveteli-es-egyeb-tajekoztato/mintaveteli-eszkozok-mintavetel-modja-minta-tarolasi-korulmenyek/

SZÉKLET

A minta tárolása: A minta a gyári transzport folyadékban 2-8ºC-on tárolható max. 48 óráig.

Vizsgálat: Baktérium tenyésztés, parazita-, toxin-, vírusantigén kimutatása székletből.

Mintavételi eszköz: Széklettartály kanállal, 2 tokban.

Minta: Frissen ürített széklet.

Mintavétel módja: A széklet nyákos, gennyes, véres részéből, a környezettel nem érintkezett részből a kanállal lehetőleg félig, kétharmadig tölteni a tartályba. Féregrészeket izoláltan kell belehelyezni. Gondosan le kell zárni, a külső tartályokba visszahelyezni.

A minta tárolása: Lehetőség szerint a mintát 4 órán belül a laboratóriumban le kell adni. 2-8ºC-on hűtőszekrényben maximum 24 óráig tárolható.

Vizsgálatok: Perianális törlés vizsgálata.

Mintavételi eszköz: 6-7 cm cellux csík, tárgylemez.

Mintavétel módja:

1. Cellux csík: A szalagot ragasztós felével a széthúzott farpofák között a perianalis redőkhöz

kell feszíteni. A szalagot gyűrődésmentesen a tárgylemezre kell ragasztani.

A mintát javasolt reggel, felkelés után, mosakodás és székelés előtt levenni.

2. Törlőpálca: A megnedvesített celofánsapkás törlőpálcával reggel felkeléskor – mosakodás, és székelés előtt – a széthúzott farpofák mentén a végbélnyílás környékét kell megtörölni, de a celofánsapkát nem szabad levenni a pálcáról. A mintavételezést 3 egymást követő napon kell megismételni. A labor a celofánsapkát vizsgálja.

A minta tárolása: A mintát mihamarabb, maximum néhány napon belül a laboratóriumba kell juttatni. Tárolás szobahőmérsékleten.

Vizelet

Vizsgálat: Vizelet hagyományos bakterológiai tenyésztése.

Mintavételi eszköz: Bórsavas gyűjtőedény (gyermekeknek 4 ml-es, felnőtteknek 10 ml-es).

Minta: Középsugár vizelet. Más mintatípus vételéhez tilos használni ezt a mintavételi eszközt!

Mintavétel módja: A húgycsőnyílás lemosását követően lehetőleg a reggeli első vizeletközépső porcióját (min. 4-5 ml-t, optimálisan az edény felső jeléig megtöltve) kell gyűjteni a mintavételi edénybe. Mintavétel előtt nem szabad a gyűjtőedény tartalmát (bórsav) kiönteni.

A minta tárolása: A levett mintát mihamarabb a vizsgálatot végző laboratóriumba kell juttatni. A mintát 2-8ºC-on maximum 24 óráig lehet tárolni. Lefagyasztani nem szabad!