ALKOHOL

Kedves Szülők!

Engedjék meg, hogy pár szakmai eredetű, de mégis felmerülő gondolatot megosszak Önökkel. A gyerekek házibuli korszakába bepillantást nyerve ezt szükségesnek tartom, talán nem tévedek, ha úgy érzem, a szülők nemcsak saját gyerekeiért, hanem a velük kapcsolatban álló kortársaikkal szemben is egyfajta felelősséget kell érezzenek. Talán nem árt, ha a kamaszok tudják valamiféle hasonló értékrenddel állunk együttesen mögöttük.

A szülőket megérzéseik vezetik, de még célravezetőbb, ha aggodalmaikat valamiféle tudományos ismeretek is irányítják.

A diákok körében legnépszerűbb a bor, boros kóla, pezsgő – a tanulók több mint fele fogyasztja ezeket az alkoholtípusokat. Nem sokkal mögötte második helyen a sör, harmadik helyen pedig a röviditalok szerepelnek.

A fiatalok körében egyre inkább jellemző a szélsőséges alkoholfogyasztási formák (lerészegedés, nagyivás) elterjedése: az ESPAD vizsgálatok szerint 1999-ről 2011-re mintegy kétszeresére – 23%-ról 45%-ra – nőtt azoknak a 16 éves fiataloknak az aránya, akikre a kérdezést megelőző 30 napban nagyivás (binge drinking) volt jellemző. A szélsőséges alkoholfogyasztás sokkal gyakoribb késő serdülőkorban és fiatal felnőttkorban, mint az életút későbbi szakaszaiban.

Az ESPAD kutatásban a nagyivás egy alkalommal öt vagy több ital fogyasztását jelenti. Egy italnak számít másfél dl bor, vagy egy korsó (fél liter) sör, vagy egy pohár (4-5 cl) égetett szesz, vagy egy koktél vagy két üveg (5dl) előre összeállított alkoholtartalmú üdítőital.

A tinédzserek alkoholfogyasztásra vonatkozólag ajánlást fogalmazott meg az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet, Alkoholfüggőség és Alkoholizmus Nemzeti Intézete (NIAAA ) az alapellátó orvosok számára, mégpedig az alkoholfogyasztás szempontjából rizikónak kitett fiatalok azonosítására, ill. az alkoholfogyasztással kapcsolatos kommunikációs készségek fejlesztése céljából. Ebből osztok meg néhány támpontot Veletek. Azon fiatalok, akik alkoholt nem fogyasztanak, a legritkább esetben mutatnak a függőséget más szerrel.

Fiatalok gyakran isznak coffeinnel, energia italokkal kevert alkoholtartalmú italokat. Ez a kombináció különösen veszélyes, mert később vezet lerészegedéshez, azaz kevésbé érzékelhető az intoxikáció, azonban a motoros koordináció és vizuális reakció idő ugyanolyan mértékben sérült. Ennek eredményeképp még több alkoholt képesek fogyasztani, ugyanúgy hajlamosak sérülésekre, és felelőtlen szexuális kapcsolat létesítésére, és idősebbeknél felelőtlenül gépjárművet vezetni.

Hazánkban a HBSC kutatás szerint a 11. évfolyamosok közel háromnegyede 14 éves vagy idősebb korban ivott először alkoholt: közel hasonló arányban vannak azok a tanulók, akiknél a kipróbálás 14, 15, 16 vagy idősebb korban történt. A legnagyobb ugrás tehát a 14. életévben tapasztalható.

A 11. évfolyamos diákok 41,9%-a volt már részeg, ezen belül közel harmaduk (30,7%) legalább kétszer is lerészegedett már életében. A tanulók tizede legalább kétszer lerészegedett a kérdezést megelőző hónapban. A nagyivás mutatóját illetően a részegségnél valamivel kedvezőbb kép rajzolódik ki. A diákok közel 14,3%-ára jellemző, hogy egy olyan napon, amikor alkoholt fogyasztanak, öt vagy több italt isznak meg – azaz hét diákból egyre jellemző a nagyivás.

A 11. évfolyamosok körében nagy ugrás a 16. életévben figyelhető meg: kétszer nagyobb a 16 éves vagy idősebb korban először lerészegedő diákok aránya azokhoz képest, akik 15. életévükben voltak először részegek. Az életükben részegséget már megélők közül tízből kilenc diák 14 éves vagy annál idősebb korban volt először részeg.

Az Amerikai Egyesült Államokban 12 évesekhez képest 10-szer annyi 18 éves fiatal számol be részegségről az elmúlt egy esztendőt tekintve, ami 7%-ról 70 %-os növekedést jelent. A 8. évfolyamon 14-ből 1, a 10. éfolyamnon 6-ból 1, a 12. évfolyamon 4-ből 1 diák számol be arról, hogy 5 vagy annál több italt fogyasztott az elmúlt 2 hétben.

Az alkoholfogyasztás mértékletes formái sok társadalomban kulturális és gasztronómiai hagyomány, nem minősül rizikómagatartásnak. A mérsékelt bor- és sörfogyasztás kedvező hatással van a lelki és testi egészségre (pl. a hangulat befolyásolása, illetve a keringési és kiválasztó rendszer működésében fellépő változás révén), továbbá a szélsőséges alkoholfogyasztáshoz és a teljes absztinenciához képest kedvezőbb halálozási és morbiditási mutatókat eredményez. Azonban a gyakori, nagy mennyiségű és tömény alkohol fogyasztása kétségtelenül káros mind a serdülők, mind a felnőttek testi és lelki egészségére. Serdülőkorban a szélsőséges alkoholfogyasztás növeli a későbbi problémás ivás és drogfogyasztás esélyét, negatív hatással van a tanulmányokra, növeli a nem biztonságos és a spontán szex, valamint a motorbalesetek bekövetkezésének valószínűségét. A szakirodalom számos más testi és lelki negatív következményt is említ.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az jó, ha minél később kezdenek alkoholt fogyasztani a fiatalok. Minél fiatalabban kezdenek inni szeszt, annál nagyobb az esélye annak, hogy későbbi életük során alkoholbetegek lesznek. Idősebb korban többször fogyasztanak alkoholt a fiatalok, és egyre többször lesznek részegek. Eszerint a 12-15 év közöttiek fele, a 16-20 év közöttiek 2/3-a iszik mértéktelenül. Azonban ezek az adatok rosszul becsültek, ugyanis fiatalabb korban kevesebb alkohol is okozhat hasonló eredményt, ugyanis ugyanaz az alkoholbevitel fiatalabb korban magasabb véralkoholszintet eredményez a matematikai becslések szerint.

A családi körülmények közül a következők növelik a kockázatot:

§ Alkoholprobléma a család történetében, akár a szülők, akár a testvérek részéről (későbbiekben megemlítheti, és rövid tanácsot adhat az alkoholizmus genetikai vonatkozásai tekintetében pl.: "Talán hallottad, hogy az alkoholbetegség családon ebül halmozódhat és sajnálatosan ez igaz. Ezért a leghelyesebb, ha távol tartod magad az alkoholtól.")

§ Válás vagy más kihívást jelentő állapot (későbbiekben javasolhat más támogatást is).

§ A szülők elégtelen jelenléte a gyermek életében (javasolja újra gondolni a lehetőségeket, támogassa a sportokat, iskolát követő programon való részvételt, munkalehetőség keresését, akár önkéntesként vagy kortárs).

A HBSC[1] kutatás megerősíti, hogy minél több barátról állítja, hogy alkoholt fogyaszt, annál nagyobb az esély, hogy maga a válaszadó diák is kipróbálta már az alkoholt. Azok közül, akik szerint mindegyik vagy sok barátjuk iszik alkoholt, szinte mindenki maga is kipróbálta már az alkoholt (több mint 90%).

Minél több barátról állítja a válaszadó tanuló, hogy legalább hetente egyszer részeg, annál nagyobb az esély, hogy ő maga is volt már részeg. Azoknak a diákoknak, akik szerint mindegyik vagy sok barátjuk hetente legalább egyszer részeg, túlnyomó többsége (80-90%) saját maga is volt már részeg életében.

Konklúzió mindezek alapján:

1. Beszélgessünk velük a bulikban történtekről

2. Beszéljük meg velük a fent leírtakat

3. Merjünk rájuk befolyást gyakorolni, hogy milyen alkoholt és mennyit fogyaszthatnak egy házibuli kapcsán

4. Válasszuk ki együtt azt az alkohol tartalmú italt, amit esetlegesen magával visz, abban a tudatban, hogy nem szeretne a többiek sorából kimaradni. Szorgalmazzuk a nem tömény alkoholokat!!

5. Biztosítsuk a házibulikra bőségesen a NEM alkohol tartalmú italokat és ételeket

[1] HBSC: Health Behaviour in School-aged Children - Az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása elnevezésű, az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben megvalósuló nemzetközi kutatás 2014. évi felméréséről készült nemzeti jelentés Szerkesztette: Németh Ágnes és Költő András