HPV

http://index.hu/video/2014/10/29/mittelholcz_dora_1/

http://index.hu/video/2014/10/30/mittelholcz_dora_2/

A HPV-oltás nemcsak a méhnyakrák, hanem a nemi szervi szemölcs ellen is véd.

A méhnyakrák megbetegedésért felelős HPV-vírus elleni - a három oltásból álló - sorozatot jövőre az iskolai kampányoltások keretében lehet majd kérni a 12-13 éves korosztály számára. Első szexuális érintkezés után – 12-16 évesek? - 50-60% esély

–40-60 x nagyobb ellenanyagszint a védőoltás után, mint a természetes fertőzést követően

–A legmagasabbak ellenanyagszint a 10-12 éves korosztályban mérhetők:

2x-se a későbbi korcsoportoknak

–a jelenlegi vizsgálati eredmények alapján legalább 10-15 évig biztos nem szükséges az oltás ismétlése

Egy előző HPV fertőzés nem véd meg a következőtől, mivel a természetes infekció után kialakult immunválasz ehhez elégtelen

Magyarországon mintegy 1000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak évente, és a betegek közel fele, több mint 400 nő bele is hal a súlyos kórba. A többieknek szintén nagy áldozatokat kell hozniuk az életben maradáshoz. A 45 év alatti korosztályban ez a második leggyakoribb halálok.

Hazánkban százezer nőből most nyolcnál regisztrálnak méhnyakrák okozta halálozást, míg az északi országokban ugyanennyi nőre vetítve csupán egynél.

A vaccinával kapcsolatosan komolyabb mellékhatások NEM igazolódtak:

Europe Concludes Syndromes Are Not Caused by HPV Vaccine

Zosia Chustecka

November 05, 2015

Despite continued reports in the lay media of teenage girls developing various symptoms after human papillomavirus (HPV) vaccination, and also documented cases in the medical literature of two syndromes — complex regional pain syndrome (CRPS) and postural orthostatic tachycardia syndrome (POTS) — after such vaccination, an eagerly awaited review from the European Medicines Agency (EMA) has concluded that the "evidence does not support that vaccines cause CRPS or POTS."

The reports of CRPS and POTS after HPV vaccination "are consistent with what would be expected in this age group," the agency said.

EPINFO 2014. augusztus 8. 3.sz. melléklet

HUMÁN PAPILLOMAVÍRUS (HPV) ELLENI

TÉRÍTÉSMENTES VÉDŐOLTÁSRÓL

Ezúton tájékoztatjuk, hogy lehetőség nyílik a 12. életévüket betöltött, és az általános iskola VII.

osztályát (7. évfolyamát) 2014 szeptemberében kezdő leányok önkéntes térítésmentes HPV elleni

védőoltására az oktatási intézményben szervezett oltások során.

A human papillomavírus bizonyos típusai olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek rákká

fejlődhetnek. Közülük kettő, a 16-os és a 18-as típus okozza a méhnyakrákok kb. 70%-át. A

méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető. A HPV elleni

védőoltás az Ön leánya számára ingyenes. A védettséghez két alkalommal, hathónapos időközzel

beadott védőoltásra van szükség. Az oltási programhoz az állam a kétkomponensű, a méhnyakrák

megelőzését szolgáló Cervarix oltóanyagot biztosítja.

A védőoltás kockázata minimális, a beadását követően csak nagyon ritkán fordulnak elő kellemetlen

tünetek. Mellékhatásként az oltás helyén fájdalom, bőrpír vagy duzzanat, esetenként láz, fejfájás,

izomfájdalom, fáradékonyság jelentkezhet. Ezek a tünetek is általában enyhék és gyorsan

elmúlnak. A védőoltás beadását követően jelentkező tünetekkel kapcsolatos kérdéseivel forduljon a

gyermeket oltó orvoshoz!

________________________________________________________________________

Szülői/Gondviselői nyilatkozat

Kijelentem, hogy a védőoltással kapcsolatos tájékoztatást megkaptam, és megértettem.

Leányom részére a méhnyakrák megelőzése érdekében a humán papillomavírus elleni védőoltást*

– kérem;

– nem kérem, mert leányom a jelenlegi kampányoltást megelőzően már

részesült HPV elleni védőoltásban;

– nem kérem.

*a megfelelő aláhúzandó

Gondoskodom róla, hogy gyermekem az iskolaorvos által megadott helyen és időpont(ok)ban

megjelenik a védőoltás beadása céljából.

------------------------------ ------------------------------------

Gyermek neve Születési ideje (év, hó, nap)

--------------------------------- -------------------------------------

Szülő/gondviselő neve A nyilatkozó aláírása

Budapest XI. Kerületi Népegészségügyi Intézete

XI., XII., XXII. kerület valamennyi

Házi Gyermekorvosa,

Ifjúság-egészségügyi Orvosa,

Iskolai Védőnője,

Szent Kristóf Szakrendelő Nonprofit Kft.

Védőnői Szolgálat 22

részére

S Z É K H E L Y É N

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Tisztelt Intézményvezető Asszony! Tisztelt Igazgató Főorvos Úr!

Tisztelt Védőnő Kolléganők!

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (a továbbiakban: OTH) NF-14661-4/2014 iktatószámú, 2014. augusztus 8-án kelt levele alapján az alábbiakról tájékoztatom:

A HPV elleni védőoltás bevezetésére vonatkozó jogszabály módosítás folyamatban van. E módosítás szerint 2014-től kezdődően HPV elleni védőoltásban részesülhetnek azok a leánytanulók, akik betöltötték 12. életévüket és az általános iskola VII. osztályát (7. évfolyamát) a 2014/2015-ös tanévben végzik. (A beiskolázási rendnek megfelelően a 2001. június 1. - 2002. május 31. között születettek a 7. osztályosok, azonban a 7. évfolyamra járó idősebb leányoknak is fel kell ajánlani a védőoltást.)

A méhnyakrák elleni védőoltások a magyarországi jól bevált gyakorlat szerinti iskolai kampányoltások keretében kerülnek lebonyolításra, felhasználva a többi kampányoltásnál is alkalmazott módszereket, eszközöket és erőforrásokat.

Az Országos Tisztifőorvos a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és a területi integrációval összefüggő törvénymódosításokról szóló 2010. évi CXXVI. törvény 6. § (4) bekezdésében, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról, a népegészségügyi szakigazgatási feladatok ellátásáról, valamint a gyógyszerészeti államigazgatási szerv kijelöléséről szóló 323/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a méhnyakrák elleni oltási kampány végrehajtása tekintetében az alábbi szakmai utasítást adja ki.

Fenti tisztifőorvosi utasítás főbb pontjai:

1. A kinyomtatott HPV elleni védőoltási kampánnyal kapcsolatos szakmai anyagok eljuttatása az iskola-egészségügyi szolgálatok számára.

Annak érdekében, hogy a kampányoltások megszervezése és végrehajtása minél hatékonyabban történjen, az alábbi szakmai anyagok készültek el az iskola-egészségügyi szolgálatok számára:

– szakmai háttéranyag (címe: „Átfogó méhnyakrák-megelőzési program Magyarországon. A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcináció bevezetése 2014-ben”);

– gyakran ismételt kérdések gyűjteménye (címe: „Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról”);

– az Országos Egészségfejlesztési Intézet által készített plakát, valamint szórólap (tiniknek és szülőknek).

Ezúton tájékoztatom arról, hogy elkészült az Országos Epidemiológiai Központ Módszertani Levele a 2014. évi védőoltásokról (Epinfo különszám).

Tájékoztatom továbbá, hogy a védőoltások kommunikációjának elősegítése érdekében az ÁNTSZ módszertani segítséget kíván nyújtani az oltóorvosoknak, Ferenci Tamás „Védőoltásokról - a tények alapján” című könyvével.

A Módszertani Levéllel együtt a fenti könyv eljuttatása a kötelező védőoltások szervezését és beadását végző szakemberekhez folyamatosan történik.

2. A HPV elleni védőoltásról szóló tájékoztatót és a szülői nyilatkozatot tartalmazó boríték eljuttatása a HPV elleni védőoltásra jogosult valamennyi leány szüleinek/gondviselőjének.

A térítésmentes HPV elleni védőoltásra jogosultak szülei/gondviselői számára tájékoztató levélcsomagot állítottak össze, amely az alábbiakat tartalmazza:

– az OTH OTF 9029-3/2014 iktatószámú, 2014. augusztus 4-i levele, amelyben tájékoztatja a szülőket/gondviselőket a HPV elleni védőoltásról;

– szülői/gondviselői nyilatkozat (címe: „Tájékoztatás a méhnyakrák megelőzésére szolgáló, HPV elleni térítésmentes védőoltásról”);

– boríték, amelyben a kitöltött beleegyező nyilatkozatot a szülő/gondviselő legkésőbb 2014. szeptember 15-ig el tudja juttatni az iskolavédőnőhöz.

Az iskola-egészségügyi szolgálatok feladata a tájékoztató levélcsomag eljuttatása valamennyi védőoltásra jogosult leány szüleinek/gondviselőjének. A kitöltött beleegyező nyilatkozatot legkésőbb 2014. szeptember 15-ig kell visszajuttatni az iskolavédőnőhöz.

3. Magas átoltottság elérése érdekében teendő javasolt intézkedések:

A térítésmentes HPV oltóanyaggal végzett önkéntes védőoltás esetében kitűzött legalább 80%-os átoltottság elérése érdekében az alábbi intézkedések javasoltak:

Kapcsolattartás az iskola-egészségügyi szolgálatokkal

Az iskola-egészségügyi szolgálat köteles az érintett szülőket/gondviselőket és az oltásra jogosult leányokat tájékoztatni az önkéntes térítésmentes HPV védőoltás lehetőségéről, és annak időpontjáról. A védőnő köteles minden oltásra jogosult leány szülője/gondviselője számára megcímezni a borítékot, és gondoskodni annak eljuttatásáról a szülőkhöz. Az iskola-egészségügyi szolgálatnak nyilvántartást kell vezetnie arról, hogy a tájékoztatás és a belegyező nyilatkozat kérése a központilag összeállított dokumentumok szülőnek történő eljuttatásával megtörtént.

Az aláírt nyilatkozatokat az iskolavédőnő begyűjti, és megfelelően összesíti. A nyilatkozatot meg kell őrizni. A szülő/gondviselő döntését a leánygyermek egészségügyi dokumentációjában is rögzíteni kell. Törekedni kell arra, hogy lehetőleg minden oltandó leány szülője/gondviselője határidőre juttassa vissza a kitöltött beleegyező nyilatkozatot az iskolavédőnőhöz.

Azon lányok számára, akik igénylik a védőoltást, az első részlet beadásához szükséges oltóanyagot számszerűen előreláthatóan 2014. szeptember 17-ig online kell megigényelni az Országos Szakmai Információs Rendszer (a továbbiakban: OSZIR) Védőoltási alrendszerén keresztül. Ennek módjáról Intézetünk külön tájékoztatást fog küldeni.

Az oltóanyag kiadásához intézményenként az oltandókról névvel, születési dátummal és TAJ számmal ellátott igénylés szükséges.

4. A HPV elleni iskolai kampányoltás szervezése, lebonyolítása és dokumentálása

A HPV oltásokat iskolai kampányoltás keretében kell megszervezni és végezni. Az oltások végzéséhez Cervarix oltóanyag áll rendelkezésre. A két oltásból álló oltási sorozat első részletének beadására 2014. október 6-25. között kerül sor. Pótoltás szervezésére 2014 novemberében nyílik lehetőség. Az Országos Epidemiológiai Központ 2014. évi Védőoltási Módszertani Levele (IX. fejezet 4. pont) részletes információkat tartalmaz a védőoltások lebonyolításával kapcsolatban.

A védőoltások beadása térítésmentesen történik az alábbi kiegészítésekkel:

· A térítésmentes HPV elleni védőoltásra minden olyan leány jogosult, aki betöltötte a 12. életévét és az általános iskola 7. osztályát a 2014/2015-ös tanévben végzi. Ez független attól, hogy ki a fenntartója annak az intézmények, amelyikbe jár (pl. egyházi / alapítványi / magán forrásból fenntartott iskola).

· Oltásra jogosult az adott oktatási intézménybe beíratott azon magántanuló is, aki betöltötte a 12. életévét, és az általános iskola VII. osztályát (7. évfolyamát) a 2014/2015-ös tanévben végzi.

· Felhívom a figyelmet arra, hogy az oltóanyag alkalmazási előirata értelmében a kétoltásos séma csak 15 év alatti serdülőknél megfelelő. Oltásra jogosult azonban az adott oktatási intézmény azon tanulója is, aki betöltötte a 15. életévét, és az általános iskola VII. osztályát (7. évfolyamát) a 2014/2015-ös tanévben végzi. A 15. életévüket ebben a tanévben betöltő 7. osztályos leányok 3 oltásban fognak részesülni a megfelelő védettség kialakítása érdekében. Ha az oltásra jogosult leánygyermek a 2 oltás között lesz 15 éves, akkor az oltási sorozat megkezdésekor számolt életkor számít az oltási séma megválasztásakor.

5. Iskolai kampányoltáson kívüli HPV elleni oltások

Az iskola-egészségügyi szolgálatokon kívül végzendő oltásokhoz a BFKH Fővárosi XI. Kerületi Népegészségügyi Intézet térítésmentes oltóanyagot nem biztosíthat, és ellenőrzi, hogy az iskola-egészségügyi szolgálat sem adja ki az oltóanyagot.

Amennyiben a háziorvossal, házi gyermekorvossal kívánja beadatni a szülő gyermekének az oltást, ehhez a vakcinát a patikákban térítés ellenében szerezheti be.

Az iskolai kampányoltások mellett a minél magasabb populációs átoltottság elérése érdekében számítunk a háziorvosok, házi gyermekorvosok munkájára is, de ez a térítésmentes oltásra nem jogosult idősebb korosztályok felzárkóztató oltását, a fiúk, férfiak immunizálását, azaz a gyógyszertárban térítés ellenében megvásárolt, illetve az önkormányzatok által finanszírozott oltóanyagok beadását jelenti.

Kérem, hogy az érintett - iskolai védőnő - munkatársakat fentiekről tájékoztatni szíveskedjenek!

Budapest, 2014. augusztus 22.

Dr. Gercsák Márta

kerületi tisztifőorvos

nevében és megbízásából kiadmányozza:

Dr. Ludányi Éva

tisztifőorvos