A Meningococcus fertőzések száma ÁNTSZ szerint emelkedett

Közzététel dátuma: 2014.11.29. 20:14:20

Tisztelt Szülők!

Kérem amennyiben tehetik biztosítsák gyermekeik számára a Meningococcus elleni védelmet, védőoltás beadatásával a jelen ÁNTSZ levélben foglaltak ismeretében. Egyben felhívnám a Szülők és Gondviselők figyelmét, hogy a Meningococcus B elleni védőoltás (lsd. meningococcus oldal) is elérhető magyarországon, amelynek egyedül piaci ára sajnálatos (kb. 25 Ezer Ft/ oltás). A 2 év alatti gyermekek számára továbbra is 70% TB támogatás vehető igénybe a Meningococcus c elleni oltások mindegyik gyártótól függetlenül, mely védőoltás számos országban a Nemzeti immunizációs program része.

Budapest XI. Kerületi Népegészségügyi IntézetE

XI., XII., XXII. kerület valamennyi

Felnőtt Háziorvosa,

Házi Gyermekorvosa

Járóbeteg szakellátás Igazgató Főorvosa

Orvosi Ügyelete

részére

S Z É K H E L Y É N

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Tisztelt Címzettek!

Hivatkozással a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által BPR/021/12278-1/2014. iktatószámon – az „Invazív meningococcus betegség jelentési rendje” tárgyában - kiadott levelére vonatkozóan a következőről tájékoztatom:

2014. októbertől kezdődően megemelkedett az invazív meningococcus megbetegedések száma.

Az utóbbi időben többször előfordult, hogy az észlelő orvos nem jelentette az invazív meningococcus megbetegedés gyanúját, ezért sajnos nem tudtuk időben elkezdeni a 18/1998. (VI. 3.) NM rendeletben előírt antibiotikum-profilaxist a beteggel szoros környezetben élők körében.

A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A beteg környezetében a kontaktust követően 2-10 napon belül, de leggyakrabban 7 napon belül alakul ki az invazív megbetegedés, ennek megfelelően minél hamarabb, lehetőség szerint a beteg diagnózisának (gyanúnak) felállítását követő 24 órán belül kell megkezdeni a kemoprofilaxist. A kontaktust követő 2 hét múlva a kemoprofilaxisnak már nincs jelentősége.

A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 1. számú melléklete, valamint a fertőző betegségek jelentésének rendjéről szóló 1/2014. (I. 16.) EMMI rendelet 9. § (1) bekezdése szerint az invazív meningococcus betegség, ill. annak gyanúja sürgősséggel jelentendő.

Felhívom Tisztelt Doktornő/Doktor Úr figyelmét arra, hogy amennyiben betegellátásuk során invazív meningococcus megbetegedés gyanúja merül fel, az esetet haladéktalanul jelentsék be:

· Munkaidőben: Intézetünknek - tel.: 06-1-372-14-80,

· Munkaidőn túl: a BFKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Népegészségügyi Készenlétének - tel: 06-1-465-3834, 06-30-9417-156.

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét.

Budapest, 2014. november 28.

Tisztelettel:

Dr. Gercsák Márta

kerületi tisztifőorvos