HPV

A HPV-oltás nemcsak a méhnyakrák, hanem a nemi szervi szemölcs ellen is véd. Ausztráliában, miután bevezették, hat év alatt 90 százalékkal csökkent ez a fertőzés, vagyis gyakorlatilag eltűnt. De nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy most először kínálkozik arra mód, hogy a rákot védőoltással megelőzzük.

A méhnyakrák megbetegedésért felelős HPV-vírus elleni - a három oltásból álló - sorozatot jövőre az iskolai kampányoltások keretében lehet majd kérni a 12-13 éves korosztály számára.

Magyarországon mintegy 1000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak évente, és a betegek közel fele, több mint 400 nő bele is hal a súlyos kórba. A többieknek szintén nagy áldozatokat kell hozniuk az életben maradáshoz. A 45 év alatti korosztályban ez a második leggyakoribb halálok. A megelőzés azonban eddig főleg anyagi kérdés volt – kivéve abban a néhány városban, ahol bizonyos korosztályban az önkormányzat megszervezte az ingyenes oltást.

Hazánkban százezer nőből most nyolcnál regisztrálnak méhnyakrák okozta halálozást, míg az északi országokban ugyanennyi nőre vetítve csupán egynél.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ 2012-es ajánlása alapján Európában már 19 ország részben vagy teljes mértékben finanszírozza a szűrésből és védőoltásból álló méhnyakrákprogramot.

Ami az egyes közvetlen egészségügyi költségeket illeti, a méhnyakrák miatti éves kezelési költségek 1–1,2 milliárd forintot tesznek ki, a méhnyakdiszplázia ellátására 450-500 millió forintot költünk évente. A méhnyak konizációjának költsége 200-300 millió forint, ez nagyjából 6-8 ezer beavatkozás ellenértéke. A gégepapillomatózis kezelésének költsége 12-15 millió, a nemi szemölcs éves közfinanszírozási költségterhe pedig 80-90 millió forint körüli összeg.

Vigyázzunk az édesanyákra és oltsuk be őket is!

Szülőknek ajánlott oldalak, további információk:

http://www.oek.hu/oek.web

http://www.oltasbiztonsag.hu/

http://www.infovac.hu/

http://meningococcus.hu/

http://www.hgye.hu/tema/gyermeklet/

http://vedooltas.blog.hu/