Influenza

Közzététel dátuma: 2014.10.31. 23:12:16

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency – EMA) bizottsága minden évben megteszi ajánlását az adott évi influenza szezon oltóanyagának összetételére az alapján, hogy a rendelkezésükre álló virológiai és epidemiológiai adatok értékelése szerint melyik influenzavírust izolálták az előző szezonban a leggyakrabban.

A WHO és az EMA a 2014/2015. évi influenzaszezonra a trivalens (=hármas össztételű) influenza elleni vakcina előállításához az északi féltekén

– az A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-szerű,

– az A/Texas/50/2012 (H3N2)-szerű,

– a B/Massachusetts/2/2012-szerű influenza vírustörzseket ajánlja.

Az idei szezonban alkalmazandó térítésmentes influenza oltóanyagok:

1. FLUVALAB vakcina a 3 éven felüliek oltására

a. Az oltóanyag összetétele, letöltése, csomagolása

A térítésmentes oltásokhoz felhasználható influenza vakcina, a FLUVALAB inaktivált, trivalens oltóanyag, amely adagonként (0,5 ml) előírt mennyiségű H1N1 és H3N2 altípusú influenza A, továbbá influenza B vírusból származó antigént tartalmaz.

A vakcina megfelel a WHO északi féltekére, a 2014/2015-ös influenzaszezonra vonatkozó ajánlásának.

Az oltóanyag letöltésében és csomagolásában az előző évhez képest nincs változás, a FLUVALAB ebben az évben is egyadagos (0,5 ml) letöltésű ampullában kerül kiszerelésre. Egy dobozban 20 ampulla van, 5 doboz található egy gyűjtődobozban.

b. Az oltóanyag adagja és adagolási módja

  • az oltóanyag adagja:

o felnőttek és 12 évesnél idősebb serdülők esetében 0,5 ml,

   • 3-12 éves gyermekek esetében 0,25 ml,
  • 3 éven aluli gyermekek oltása nem ajánlott,

· a vakcinát intramuscularisan kell adni.

c. Az oltandók körének meghatározása

A) Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében az alábbi kockázati csoportokat javasolt oltani:

3 évesnél idősebb

krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, pl. asztmás betegek;

• súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek;

• szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított magasvérnyomás-betegséget);

• veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);

• krónikus máj- és vesebetegek;

• anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;

– várandósok a gesztációs héttől függetlenül;

azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik;

– rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek;

– tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);

– 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

B) A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is),

ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói.

C) Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a térítésmentes védőoltást a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozó személyeknek. Védőoltásban részesíthetők továbbá a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltások megszervezése a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok segítségével történik.

2. Vaxigrip Junior a 3 éven aluli gyermekek számára

a. Az oltóanyag összetétele, letöltése, csomagolása

A Vaxigrip Junior vakcina hasított, inaktivált, trivalens oltóanyag. A vakcina megfelel a WHO északi féltekére, a 2014/2015-ös influenzaszezonra vonatkozó ajánlásának.

A vakcina (0,25 ml) egyadagos kiszerelésű.

b. Az oltóanyag adagja és adagolási módja:

  • az oltóanyag adagja:
   • 6-35 hónapos gyermekek esetében 1 x 0,25 ml,
   • Az első alkalommal influenzaoltásban részesülő gyermekek immunizálásához két 0,25 ml-es adaggal történő oltás szükséges. A két oltás között legalább 4 hét teljen el.

· a vakcinát intramuscularisan vagy mélyen subcutan kell adni.

c. Az oltandók körének meghatározása

A térítésmentes oltás az alábbi kockázati csoportokba tartozó, 6-35 hónapos csecsemők és gyermekek számára ajánlható fel:

· krónikus szív-érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonáris dysplasiát, cysticus fibrosist és asztmát), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;

· veleszületett vagy szerzett immundeficienciában szenvedők;

· vesebeteg gyermekek;

· anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedők;

· hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülők;

· egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere betegek);

· egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.

3. Az oltóanyagok tárolása

Az oltóanyagot hűtőszekrényben, +2°C és +8°C között, fénytől védve kell tárolni. Lefagyasztani tilos!

4. A térítésmentes oltások mellett kérjük, hogy tájékoztassa az Önökhöz forduló érdeklődőket arról, hogy a térítésmentes oltóanyagra nem jogosultak számára gyógyszertárakban vényre (esetlegesen munkáltatói költségtérítéssel) beszerezhető az influenza elleni oltóanyag. Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, rendészeti, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágakban, valamint a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai között.

5. Az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatos nyilvántartások, jelentések

A. Nyilvántartások:

a) Az oltóorvosoknak az oltásról, illetve az oltott személyekről nyilvántartást kell vezetniük.

b) Az oltások megtörténtéről az oltottakat egyéni dokumentációval is el kell látni. Ennek megfelelően a 14 éves kor betöltéséig az oltásokat az Egészségügyi Könyv Védőoltások adatlapjára (C.3341-49/új) vagy az „Gyermekegészségügyi kiskönyv”-be, ennél idősebbek oltásait pedig a „Védőoltási könyv 14 év feletti személyek részére” elnevezésű oltási könyvbe kell bejegyezni.

c) Az influenza elleni oltást követő nem kívánt eseményeket (fokozott oltási reakció, oltási szövődmény, oltási baleset) a hatályos jogszabályi előírás szerint haladéktalanul jelenteni kell a kistérségi/kerületi népegészségügyi intézetnek és a GYEMSZI-OGYI-nak.

B. Jelentések

Az elvégzett influenza elleni oltásokról a jelen körlevél 1. sz. és 2. sz. mellékletében megadott szempontok szerint kell a jelentést megtenni. A jelentéseket 2015. január 6-ig és 2015. április 13-ig kell Intézetünknek megküldeni.

Budapest, 2014. október 28.

Dr. Gercsák Márta

kerületi tisztifőorvos