Magatartás

A gyermekek és serdülők fejlődésük során mintegy 20%-ban érintettek lelki zavarok szempontjából, és a felnőttkori pszichés zavarok hozzávetőlegesen 50%-a serdülőkorban gyökerezik (1, 2). A magatartási problémák és a mögöttes pszichés érintettség felismerése és szűrése fontos feladata lenne az egészségügyi rendszer mellett a szülőknek és az iskoláknak is. Ebben lehet gyors és hatékony segédeszköz a Képességek és Nehézségek Kérdôív (SDQ, 3).

A lent csatolt dokumentumok különböző életkorok tesztjeinek segítségével tudnak támpontot nyújtani a szülőknek, pedagógusoknak, és maguk a kamaszoknak, hogy szükséges-e a megjelenő problémáik miatt felkeresni szakembert. Az egyes számok a gyermekek életkorára (pl.3-4 a 3-4 évesekre, a 4-16 a 4-16 évesekre, a 11-17 a 11-17 évesekre) vonatkoznak, az "s" saját magunkat, a"p" a szülőt, a "t" a tanárt jelzi.

Javaslom, először mindenki tegyen egy rövid önismeretet!

Amíg a szülő önmagát nem stabilizálja lelkileg, addig sokkal nehezebb eredményt elvárni a gyermekektől. Gyermekeink a mi tükrünk sok esetben, mégha van is valamilyen alap problémájuk. Ezért erősítsük saját magunkat tartalmas pihenéssel. Töltsünk minél több időt szabadban, az aktív pihenés legyen előtérben gyermekeinkkel is.

http://www.sdqinfo.org/

http://www.researchgate.net/publication/251568630_Validation_of_the_Hungarian_Strengths_and_Difficulties_Questionnaire_in_an_adolescent_clinical_population

http://www.tinivagyok.hu/

http://www.hotdog.hu/egeszseg/eletmod/minden-csaladban-van-problema-hogyan-kezeld-a-kritikus-helyzeteket